Friday, February 24, 2012

~Coret-coret Part 8...~

Syukur padaMu Ya Allah...kerana masih lagi diberikn nikmat yg x terhingga pd hambaMu ini.....Terima kasih Tuhan.....skang si buah atie dah msuk 5bln...time nie die dah nyenyak tdo..hihihh....dptla bonda die on9 n update blog...

semakin meningkat usianye, semakin kurang berat bdannye....x pe la sayang, yg penting anak bonda n ayah nie sihat sentiase yee....senyum selalu taw...senang n lapang atie kami....


time 4bln, berat badan si buah atie nek 300g je...5bln nie, nek 200g....p bambam jugak kn..?? hihihh...

1st day she was born: 3.09+kg (3.01kg)
after 10days: 3kg
after 20days:  4.25kg
1month: 4.58kg
2month: 5.8kg
3month: 6.3kg
4month: 6.6kg
now, 5month: 6.8kg....


pejam celik, pejam celik....si buah atie dah 5bulan....alhamdulillah...

Monday, February 20, 2012

~Meals for si Buah Atie....Part 3~

First Semi Solid Food for Baby....


UMUR 4 ~ 6 BULAN : 
- Tujuan memperkenalkan makanan pada baby ketika ini ialah untuk membiasakan baby anda dengan perubahan pelbagai rasa & struktur makanan.
- Mulakan dengan 1 hidangan sehari dengan hanya memberikan kuantiti kecil makanan (1sudu makan) pada breakfast ( 10am or 11am) dan kita tengok penerimaan baby terhadap makanan tadi.
- Jika baby menolak/reject makanan tadi itu bermakna baby masih belum ready untuk makan solid food. Jangan sesekali campurkan nestum/cereal ke dalam botol susu baby, BAHAYA!.
- Jika baby anda menerima makanan tadi, maka selepas beberapa minggu (anggaran dalam 2 weeks) jadikan 3 hidangan setiap hari dengan meningkatkan kuantiti makanan.
- Antara cara untuk melihat baby anda bersedia, cuba ambik makanan tadi  dengan jari anda dan lihat jika baby anda mampu menelan makanan tersebut maka teruskan menyuapkan makanan baby dengan sudu. Jika tidak itu tanda baby masih belum bersedia.
- Antara makanan awal yang boleh di intro kan kepada baby anda ialah  Brown Rice ,  Avocado  & Banana, Apple , Pear , sweet potato bukan potato biase tu ye, pumpkin 


Brown Rice..

UMUR 7 ~ 8 BULAN : 
Brown Rice, Oat, Keledek Oren/Ungu, Barley , Avocado , Apple , Banana, Appricot, Manggo ,Peaches, Pear , Plum , Prune, Pumpkin, Sweet potato , Dates, Green bean,Carrot , Peas ,Zuchini, Kacang Peas , Ayam, tauhu @ tofu lembut

UMUR 8 ~ 10 BULAN : 
Brown Rice, Oat, Barley ,  Keledek Oren/Ungu, Wheat, Pasta, Sesame, Flax  Avocado , Appricot,Blueberry, Cherry, Cranberries, Apple , Grape, Kiwi,  Strawberry, Manggo,Papaya, Perssimmon (pisang kaki),  Banana, Manggo , Blueberries, Peaches, Pear , Plum , Prune, Dates, Pumpkin, Sweet potato , Green bean, Carrot , Kacang Peas, Timun Jepun, Labu air, asparagus, broccoli, bunga kobis , terung, cendawan, bawang, cili benggala ,ayam , tauhu @ tofu lembut, beef , egg yolk & fish , plain yoghurt but full fat, butter & cheese (seeloknya cream cheese)

selepas baby 8bulan anda boleh juga menambahkan bawang putih, bawang merah, batang celery , halia atau daun parsley ke dalam bubur baby. (atau herbs)

Avocado..

UMUR 10 ~ 12 BULAN : 
Semua jenis grain ,  Keledek Oren/Ungu, Avocado , Appricot, Blueberries, Cherry,Cranberries, Apple , Grape, Kiwi,  Strawberry, Manggo,Papaya, Perssimmon (pisang kaki),  Banana, Manggo , Peaches, Pear , Plum , Prune, Dates, Pumpkin, Sweet potato , Green bean, Carrot , Kacang Peas, Timun Jepun, Labu air, asparagus, broccoli, bunga kobis , terung, cendawan, bawang, cili benggala ,ayam , tauhu @ tofu lembut, beef, bawang, Jagung, timun, bayam , tomato, , whole egg & any fish

~Meals for si Buah Atie....Part 2~

Jadual Panduan Pemakanan Mengikut Umur

PERINGKAT PERTAMA

Umur: 6 bulan
Kemahiran: Mula menerima makanan pepejal
Jenis Makanan: Makanan lembut
* Bubur nasi dikisar
* Bijirin untuk bayi (jenis beras)
* Buah dan sayur yang dimasak dan dilecek atau dikisar.
Jumlah & Kekerapan
* 2 -3 sudu besar untuk setiap hidangan. (Waktu makan)
* 2 kali dalam sehari diselangi dengan penyusuan ibu yang kerap


PERINGKAT KEDUA

Umur: 7- 8 Bulan
Kemahiran: Mula belajar mengunyah
Jenis Makanan: Makanan lembut
* Bubur nasi
* Bijiran untuk bayi
* Buah dan sayur yang dimasak dan dilecek.
* Isi ikan, daging dan ayam yang telah dimasak dan lecek.
* Makanan yang mengandungi susu.
- Keju, puding susu, krim keju
* Telur masak. Cuba dengan jumlah yang sedikit dahulu.
* Jangan beri putih telur sehingga mencapai umur 12 bulan kepada bayi sekiranya terdapat sejarah keluarga yang mempunyai masalah alahan atau bayi mempunyai ekzema.
Jumlah & Kekerapan
* Tingkatkan secara perlahan-lahan ke 2/3 cawan (cawan saiz 250,l) dan kemudian ke ¾ cawan pada setiap hidangan
* 3 kali sehari diselangi dengan penyusuan ibu yang kerap.





PERINGKAT KETIGA 

Umur: 9-11 Bulan
Kemahiran: Makan sendiri
Jenis Makanan: Makanan yang dipegang sendiri (dicincang) atau lembut.
* Nasi
* Bijiran bayi
* Sayur yang dimasak, dan dipotong kecil.
* Buah
* Ikan, daging dan ayam
* Susu dan hasil tenusu, keju, puding susu, krim keju.
* Telur, melainkan sekiranya ada alahan
* Kekacang yang dimasak lembut
- kacang panggang dan tauhu
Jumlah & Kekerapan
* Tingkatkan secara perlahan-lahan ke 3/4 atau ke 1 cawan pada setiap hidangan.
* 3 hidangan makan utama (sarapan pagi,makan tengahari dan makan malam) dan 1 snek antara waktu makan utama, diselangi dengan penyusuan ibu yang kerap.


PERINGKAT KEEMPAT

Umur: 1-2 Tahun
Kemahiran: Makan sendiri
Jenis Makanan: Makanan keluarga yang diubahsuai
* Pelbagai jenis makanan keluarga yang sihat seperti : campuran nasi dengan ikan atau ayam dan sayur.
* Daging cincang
* Makanan yang kurangkan berempah.
* Makanan segar (tidak diproses)
* Kurangkan garam, gula dan lemak.
* Teruskan penyusuan susu ibu.
Jumlah & Kekerapan
* 3 hidangan makan utama setiap hari (sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam)
* 2 snek antara waktu hidangan makan utama.

~Meals for si Buah Atie....Part 1~

Hmmm.....ag sebulan je utk si buah atie msuk 6months....so, as far as we all know...all the babies will be learning to eat food starting 6months n above...so, bile rajen, de gak seach tntg pemakanan yg sesuai utk si buah atie....ye la, x kn trus nk bg epal sebijik, oren sepotong, at die kn..?? die kne taw step2 khas, supaye baby x tercekik bile makan @ bile mule nk sesuaikn dri n lidah die utk mengenali pelbagai rse slain susu ibu die...:)
And this is one of document that i found in momies group...

: Semi Solid Food...

Makanan pelengkap disediakan dengan pelbagai cara mengikut umur bayi. Setiap bayi mempunyai tahap pertumbuhan dan kemampuan yang berbeza – beza.
Sediakan makanan yang berbeza dari segi teksturnya mengikut umur:

```Bayi yang berumur 6 – 8 bulan harus diberi makanan yang berbentuk puri, dilenyek dan makanan separa pepejal.

```Bayi 9 – 11 bulan harus diberi makanan yang dipotong halus. Apabila bayi mampu mengawal pergerakan jari-jemarinya sendiri, makanan jejari (ketulan kecil makanan yang boleh dipegang dengan mudah) seperti biskut lembut dan buah, boleh diberikan.

Pada umur 12 bulan, makanan yang dimakan oleh keluarga boleh diberikan.

*Gunakan perkakasan yang berasingan untuk penyediaan makanan bayi (contoh: pengisar, penapis). Ini kerana peralatan yang biasa digunakan mungkin tercemar dengan karat dan makanan dewasa yang tidak sesuai untuk bayi.
*Jika membeli perkakasan berasingan adalah tidak praktikal, pastikan semua perkakasan telah dicuci dan dikeringkan sebelum digunakan untuk penyediaan makanan bayi.
*Kebersihan diri, perkakas dapur serta makanan harus dipastikan pada setiap peringkat penyediaan makanan dan sewaktu menyuap bayi.
*Tangan penjaga hendaklah dicuci dengan bersih sebelum menyediakan makanan dan selepas menggunakan tandas. Tangan bayi juga perlu dicuci dengan bersih sebelum makan.

~~~~Bagaimana menyediakan puri buah-buahan/sayuran ?-Bersihkan buah / sayur menggunakan air bersih yang mengalir.
-Kupas, buang empulur / biji dan potong menjadi kiub atau ketulan bersaiz sederhana besar.
-Kukus potongan buah hingga lembut. Jika menggunakan buah yang lembut, abaikan langkah ini.
-Kisar, lenyek atau parut buah/sayur.
-Campurkan dengan susu atau susu ibu untuk menjadikannya lembut dan cair.

~~~~Bagaimana untuk melenyek ?
-Bersihkan buah / sayur menggunakan air bersih yang mengalir.
-Kupas, buang empulur / biji dan dipotong menjadi kiub atau ketulan bersaiz sederhana besar.
-Kukus potongan buah hingga lembut. Jika menggunakan buah yang lembut, abaikan langkah ini.
-Letakkan buah / sayur di dalam mangkuk dan lenyekkan dengan menggunakan alat pelenyek dapur.
(jika tiada alat pelenyek, gunakan garfu sebagai ganti)

::::Nota : Tambahkan pelbagai jenis buah-buahan ke dalam diet bayi. Buah-buahan dan sayuran lain yang boleh dijadikan puri atau dilenyek adalah seperti:


Buah-buahan – Epal, pir, betik, pisang, tembikai susu, mangga, tembikai.
Sayuran – Ubi kentang, ubi keledek, lobak merah, kacang pis, bunga kubis, labu, kacang buncis.




Puree Apple...(Apple yg telah pun dilenyekkn...)



~~~Bagaimana membuat jus buah ?
-Bersihkan buah menggunakan air bersih yang mengalir.
-Kupas, buang empulur / biji dan dipotong menjadi kiub atau ketulan bersaiz sederhana besar.
-Buah yang mempunyai kulit yang boleh dimakan (contoh epal) tidak perlu dikupas, kerana bahagian kulit mengandungi nutrien berkhasiat.
-Tambahkan lebih kurang 30ml (1/2 cawan) air dan potongan buah ke dalam mesin pengisar.
-Jika mengisar buah yang lembut (contoh tembikai), tidak perlu ditambahkan air.
-Tapis jus menggunakan penapis (tekan hampas buah dengan sudu untuk mendapatkan lebihan jus).
-Hidang jus kepada bayi menggunakan cawan bayi.


~~~Bagaimana membuat jus sayur-sayuran ?
-Basuh sayur menggunakan air bersih yang mengalir dan letak ke dalam bekas yang bersih.
-Tambah 150 ml (2/3 cawan) air dan rebus lebih kurang tiga minit atau sehingga sayur menjadi lembut.
-Tapis jus menggunakan alat tapisan (tekan sayur yang telah direbus dengan sudu untuk mendapatkan lebihan jus)
-Hidang jus kepada bayi menggunakan cawan bayi.


~~~Bagaimana menyediakan stok (untuk digunakan dalam resipi masakan)
-Buang lemak, kulit dan darah beku pada tulang ayam. Basuh sebersih-bersihnya.
-Rebus tulang ayam di dalam 1 liter (4 cawan) air. Setelah mendidih, perlahankan api dan didihkan untuk 30 minit. Asingkan dan sejukkan stok di dalam peti sejuk untuk semalaman.
- Buang lapisan lemak yang terdapat pada permukaan stok yang telah disejukkan. Stok boleh disimpan di dalam peti sejuk selama seminggu dan dibekukan untuk sebulan.


Wednesday, February 15, 2012

~Coret-coret Part 7...~

rse cm dah lame x update blog nie...hmmm....semakin arie, semakin bz...semakin terikat dgn segale hal...tanggungjwab sbg isteri, tnggungjwab sbg ibu pd si Buah Atie.....



keje? mmg dlm proses mncari..p blum dpt ag...blum ade rezeki kate owg..x pe, jage si buah atie kn keje jugak...hihihih...skang die dlm proses mengenali sekeliling....klau jumpe owg yg x kenal, die msti tgk owg tu, x berkelip mate die....hahahaaha.....geli atie je tgk die...

ibu die nie selalu bersemangat nk pkaikn baju cecantek tiap kali kuar uma....nmpak comel cgt si buah atie nie...alhamdulillah....

time 4bln dah g cek...mggu dpan cek utk 5bln plak....berat? tngu update yg seterusnye..okeh...n next week, si buah atie akn kne inject..alahai si comel, jgn menangis yee...bonda x bleh tgk si buah atie nie 'menyanyi' time at klinik nnt...ckit2 x pe taw.....mudah-mudahan anak bonda & ayah nie sihat sentiase...amin...


p/s: teringat time si buah atie dlm perut bonda...7bln...wajah kesayangan bonda sebelum si buah atie....<3

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Doakn kami ye....:)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers