Sunday, October 31, 2010

~buat Mu...~


Coretan Seorang Sahabat Buat Bakal Suami...Dan Ingatan Buat Bakal Isteri
Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.




Assalamualaikum... 

Tidak kunafikan, sebagai remaja aku memiliki perasaan untuk menyayangi dan disayangi. Setiap kali perasaan itu datang setiap kali itulah aku mengingatkan diriku bahawa aku perlu menjaga perasaan itu kerana ia semata-mata untukmu. Allah telah memuliakan seorang lelaki yang bakal menjadi suamiku untuk menerima hati dan perasaanku yang suci. Bukan hati yang menjadi lebihan lelaki lain. Lelaki itu berhak mendapat kasih yang tulen, bukan yang telah di bahagi-bahagikan.


Diriku yang sememangnya lemah ini diuji Allah apabila seorang lelaki secara tidak sengaja mahu berkenalan denganku. Aku secara keras menolak. Berbagai-bagai dalil kukemukakan, tetapi dia tidak mahu mengalah. Lelaki itu tidak hanya berhenti di situ sebaliknya sentiasa menghubungi dan menggangguku. Aku berasa amat tidak tenteram, seolah-olah seluruh kehidupanku yang ceria selama ini telah dirampas dari diri ini.


Aku tertanya-tanya adakah aku berada di tebing kebinasaan? Aku beristighfar memohon keampunan-Nya. Aku juga berdoa agar Dia melindungi diriku daripada sebarang kejahatan.


Kehadirannya membuatkan aku banyak memikirkanmu. Kurasakan seolah-olah dirimu wujud bersamaku. Di mana sahaja aku berada, akal sedarku membuat perhitungan denganmu. Kutahu lelaki yang melamarku itu bukan dirimu. Malah aku yakin pada gerak hati, woman intuitionku yang mengatakan lelaki itu bukan untukku.


Aku bukanlah seorang gadis yang cerewet dalam memilih pasangan hidup. Siapalah diriku untuk memilih berlian sedangkan aku hanyalah sebutir pasir yang bisa wujud di mana-mana. Namun, aku juga punya keinginan seperti gadis lain, dilamar lelaki yang bakal dinobat sebagai ahli syurga, memimpinku ke arah tuju yang satu.


Tidak perlu kau memiliki wajah seindah Nabi Yusuf A.S. yang mampu mendebarkan jutaan gadis untuk membuatku terpikat. Andainya kaulah jodohku yang tertulis di Luh Mahfuz, Allah pasti akan mencampakkan rasa kasih di dalam hatiku, jua hatimu kali pertama kita berpandangan. Itu janji Allah. Akan tetapi, selagi kita tidak diikat dengan ikatan yang sah, selagi itu jangan kau zahirkan perasanmu itu padaku kerana kau masih tidak mempunyai hak untuk berbuat begitu. Juga jangan kau lampaui batasan yang telah ditetapkan syarak. Aku bimbang perlakuan itu akan memberi impak yang tidak baik dalam kehidupan kita kelak.


Permintaanku tidak banyak, cukuplah dirimu yang diinfak seluruhnya pada jalan mencari redha Ilahi. Aku akan berasa amat bertuah andai dapat menjadi tiang seri ataupun sandaran perjuanganmu. Bahkan aku amat bersyukur pada Ilahi kiranya akulah yang ditakdirkan meniup semangat juangmu, menghulurkan tanganku untuk kau berpaut sewaktu rebah atau tersungkur di medan yang dijanjikan Allah dengan kemenangan atau syahid itu. Akan kukesat darah dari lukamu dengan tanganku sendiri. Itu impianku.


Aku pasti berendam airmata darah andainya kau menyerahkan seluruh cintamu padaku. Bukan itu yang kumimpikan. Cukuplah kau mencintai Allah dengan sepenuh hatimu. Kerana dengan mencintai Allah kau akan mencintaiku kerana-Nya. Cinta itu lebih abadi daripada cinta insan biasa. Moga cinta itu juga yang akan mempertemukan kita kembali di syurga.


Aku juga tidak ingin dilimpahi kemewahan dunia. Cukuplah dengan kesenangan yang telah diberikan ibu bapaku.

Apa guna kau menimbun harta untuk kemudahanku sekiranya harta itu membuatkan kau lupa pada tanggungjawabmu terhadap agama. Aku tidak akan sekali-kali bahagia melihatmu begitu. Biarlah kita hidup di bawah jaminan Allah sepenuhnya. Itu lebih bermakna bagiku. 


 ~THE END...~


 

Saturday, October 30, 2010

~Crazy 'bout dat!!~

Gila. 2 yg aku taw. Nape? hmm....enthla..
yg pnting, aku pantang nmpak shawls, tdung yg cecantik, bju yg tomey2, beg yg cun2...adeehh...
pliz..make it stop!! *sigh...

p aku suke..hihihh...nie la pompuan...no wonder de yg ckp pompuan suke shopping...
sbb kdang2 shopping nie leh jd terapi...aku dah tgk mbr2 aku...diowg akn lepaskn tension diowg same ade mkn @ shopping.... pd aku, mkan knyang kejap je... p shopping? hahaha...enth...

kdang2 aku cian at hubby...sbb kdang2 ye akn jd 'mangse' aku....p ye x ngeluh pn...
dats why i luv him more than anyone....(except my family...)
skang mmg aku dah gile...cane nie? wet de la ckit...
p aku nk jimat, nk KAWEN...!! 

pening2....klau bleh, aku nk beli semue...
p hubby ckp, tngu aku dah stay dgn ye...n ye kureng minat beli on9....
ye ckp, klau kite tgk sndri...dpt pegang, bru bleh...
kecuali, bnde 2 kite nk cgt, n kite dah cri at luar..p x de....
bru bleh...!! OMG..!!
ketat btol peraturan ye...hahaha.....insyaAllah...now, aku kne cntrol 'nafsu' shopping aku nie...
ting tong...ting tong......

"syg, nk beli shawls tue...bleh x?"
"hubby, nk beli bla..bla...."
"abg, nk yg tue....."
~inilah aku....

Crazy Girl Pictures, Images and Photos

~THE END...~

Tuesday, October 26, 2010

~Cinta...Love...~

aku de bce smthing psl cinte....@pn bhase glamernye luv.....saje aku post utk kowg...enjoyy...^^,

Duhai sahabat...
Cinta itu di dalam hati...
kita mempunyai sebuah rumah...
Rumah itu sentiasa dikunjungi tetamu...
Ada yang baik dan ada yang buruk.
Terkadang rumah itu cantik apabila kita kemaskan,
kita hiaskan dengan perabot KETAKWAAN,
diwarnai indah dengan warna-warna KEIMANAN
bahkan menjadi perhatian jika dilengkapi dengan kelengkapan ILMU pengetahuan.
Tetamu yang baik hadir menambah perabot rumah mu, wahai kawanku...
Dia mengindahkan lagi warna pada dinding hatimu bahkan sentiasa mengajak memenuhi rumahmu dengan kelengkapan ILMU...

Dan ketahuilah duhai sahabatku...
Tetamu burukmu hanya ingin mencuri perabotmu,
merosak dinding hatimu dan melenyapkan kelengkapanmu
sehingga rumahmu roboh dan kau sendiri ditelan bumi kemaksiatan...
Suatu hari, bayu lembut menyapa telingamu,
mengkhabarkan tentang tetamu yang bernama CINTA ingin bertandang ke rumahmu...
Dan berhajat tinggal di dalam kamar hati mu...

Kau gembira mendengarkannya...
Maka tatkala sang CINTA sampai di hadapan pintu rumahmu...
Apa yang akan kau lakukan ???
menerimanya sedangkan rumah mu bersepah tak terurus ???
Dengan perabot TAKWA yang reput dan sudah lapuk tak diganti,
dan warna-warna IMAN yang luntur tak diperbaharui...
Dan hiasan kelengkapan ILMU yang masih belum mencukupi ???
Sekalipun hatimu berat...

Pintalah sang CINTA itu pulang...
Beritahulah kepadanya... :
Maafkan aku...
Aku masih belum bersedia untuk menerima kau sebagai tetamuku...
Kerana...
Aku ingin menggantikan perabot TAKWA ku kerana ia sudah reput tak bermaya...
Agar TAKWA ku mengingatkan aku agar aku mencintaimu tanpa melupai PENCIPTA ku,
yang Maha Pengasih...

Dan kau sendiri selesa beristirehat di dalam hatiku...
kerana aku ingin memperbaharui warna IMAN pada dinding rumah (HATI)ku...
Agar hilanglah gelisahmu,
reduplah hatimu dan tenanglah jiwamu saat kau memandang
warna-warna IMAN yang indah berseri...
Terang dan menerangi...
Kerana aku ingin menambah segala kelengkapan dan hiasan ILMU dalam rumahku...
Agar kau selesa baring atas hamparan permaidani HARTA ku
dan kau selesa dengan tutur bicara HIKMAH ku...

Kau tahu wahai CINTA ???
Kerana setelah aku menerima mu sebagai tetamu ku...

AKU TAK AKAN BIARKAN KAU KELUAR DARI RUMAHKU BUAT SELAMANYA.......
 
 
Duhai sahabat..
... Sungguh cinta itu indah,
Namun ia adalah satu anugerah apabila kita sudah mampu dan bersedia...
Tetapi bagi pelajar macam kita ???
Cinta itu biasanya hanyalah musibah...

Cintailah ALLAH...
Yang sentiasa mencintaimu,
memeliharamu dan mengasihimu...
Saat mereka bertanya...
Mengapa kau mencintai ALLAH ?


Katakanlah wahai temanku...
Kerana ALLAH lah yang menciptakan aku,
memeliharaku dalam rahim bondaku,
kerana aku Mendengar namanya saat bapaku berseru di telingaku...
Kerana Dia yang menumbuhkan dagingku...
Dan mengukuhkan tulangku...
Dan sentiasa memaafkan segala salah - silapku...
Tutur bicara mulutku...

Bagaimanalah aku mampu untuk mencintai sesuatu atau sesiapa melibihi ALLAH...
Aku tak menemui alasan untuk mengingkari Nya...
Hidup dan matiku.......
Segalanya untukNya........

 
 
 
~THE END...~
 
 
 

Thursday, October 21, 2010

~Cilok-cilok..~


20-10-2010...- bru smalam..p aku rse cm aku nie twin yg x gune....why? 
sbb smalam twin aku dah break off with his loved ones....OMG!!
wut happens?? aku x pham...why n why...??

time aku update this story, aku de borak dgn ye...name aku(m), n ye (f)..tetibe ye msj aku..suh bce blog ye....
aku bce n aku x sngke....

m: ko nape?
f: ko dah bce?
m: aku dah bce..n dah post pn at blog ko....
f: thanks.. Jgn jd cm aku eh.. N jgn wat kt boy ko g2.. Aku sbgai twin ko, aku nk cgt tgk ko bhagie  k! promise?
m: aku promise at ko..p nape ko? Nape x de bhagia utk ko? Klau de pn, nape x lame?
 *aku jd cdey tgk ye... nk nanges pn de...
 f: enth la..kn bgus klau aku taw nape...hurm... 
m: ye de laki len ke? ko x tnye ye?
f: enth la..aku x tnye pn...
*aku dpt rse, ye cdey ag...ye la, bru smalam kn....
m: juz break cm2 je? ko tnye la ye, skurang2nye ko n aku taw pe silapnye....
f: aku dah tnye, ye hnye jwab x selese je...
*x selese?? aku terpk...dah lame kowt..x kn skang bru rse selese @ x selese...?
m: cian aku tgk ko... Ko jgn cdey taw.. Aku de dgn ko...

n ye x reply....still cdey la 2...smpai x mampu dah nk reply msj aku....
x pe, aku pham...atie ye msih diselubungi saket perit bile berakhirnye hubungan dgn ex ye...


dis picha already be a memories....him n her...aku x taw la aner silapnye..

bro, be strong...
i know u can do it..
juz like before....
anything happens, let me know...i'm ur twin...
aku pham pe yg ko rse...
ko pn salu ade dgn aku....
aku nk ko senyum alek....x nk ko cdey2 cm nie....

                                                           twin ko...



aku tngu respon dr ko....

~THE END...~

~ Sweet + Sour...~

soon, I will be moving to a new life ......aku x taw nk gmbarkn pe prasaan aku skang...
p aku btol2 bersyukur...aku langsung x mnyangke yg aku akn diberikn kebhagiaan secepat nie...
terima kaseh Ya Tuhan....


like little gurl/boy have some candy,
I will also smile in my own world to show that I'm very happy with my life ..

dtgnye seowg lelaki yg sudi menjadi pendamping dlm hidup aku setelah aku mengalami sedikit kekecewaan akibat owg len...now, my life in full with him...only HIM...

ok, skang aku nk citer time aku jenjalan at kote. X silap aku, last week...arie ahad, with my mum, n my sister n brothers..
well, byk gak la beli brang...utk persiapan nnt... da bez part is, there was an old woman nk lintas jln, suddenly 'makcik' nie maki hamun adek aku yg drive time 2...wut the hell?? aku pelik..ye nk lintas jln, p nk mrah plak. Apsal? Then , adek aku citer..td ye nmpak 'makcik' nie dgn anak2 ye..nk lintas jln..ps2, kete dpan aku nie benti..knon nk bg jln la...anak2 ye jln, p 'makcik' nie x nk...kete 2 pn jln la kn....time at adek aku plak, tetibe ye nk jln..adek aku brek.. 'makcik' nie benti..adek aku pn jln la... ps2 kami smue terdengar smthing yg x bez utk didengar...
mak aku yg ade at sebelah, menjerit terdiam...


 aku x taw nk ckp pe, p aku agak bising la time 2...pe la 'mkcik' nie... x de adab ke? 
~Sorry, NO Offence..~

dear bloggy,
i wanna thank u coz u always with me...even though u'll never reply wut eva i've said 2 u...

dear bloggy,
i'm so sad..really2 sad coz i dun had a chance 2 celebrate hubby's bezday..
on 17th of October...

dear bloggy n follower,
thanks 4 everything...
u guys still besides me..

hahaha....juz wanna share..

~THE END..~

Sunday, October 17, 2010

~MENCINTAI x BEReRti MemiliKI....~

Janganlah kau angkuh melaungkan.. .
Si dia kepunyaan mu ...
Atau kau kepunyaan si dia ...
Kerana hakikatnya.. .
Kita tidak pernah memiliki sesiapa...
Walau sekeping hati seorang insan...

Tidakkah kau sedar...
Hukum alam menyatakan.. .
Mencintai tidak semestinya memiliki?...
Manusia pandai berpura ...
Berlakon di pentas dunia...
Dan bertopeng menutup rahsia..

Tetapi hati...
Tidak pernah berdusta pada empunya...
Tentang perasaan yang bergolak di dalamnya...

Tidakkah kau sedar...
Mungkin si dia melafazkan.. .
Ungkapan cinta pada mu ...
Tetapi hati dan perasaannya. ..
Tidak pernah berniat begitu...
Dia hanya berselindung. ..
Di sebalik sejuta alasan...

Dan kau...
Begitu jujur dan setia mencintainya. .
Sehingga terlupa..
Hukum alam menyatakan..
Mencintai tidak bermakna memiliki..
Sesungguhnya. ..
"Aku tidak pernah memiliki diri mu..."
"Dan kau jua tidak memiliki diri ku."

Mengertilah. ..
 Kita sebenarnya kepunyaan..
Yang Maha Esa...
Tiada sesiapa berhak memiliki diri kita...
Kecuali Dia...
Dia mengasihi hamba-Nya...
Dia memiliki hamba-Nya...
Dan ke pangkuan Dia kita akan di kembali.....


Thursday, October 14, 2010

~W.i.n.k2...~

yess...!! 
hubby dah gtaw pe yg ye suke pd perubahan aku...hihihhh... 
now, i know what he like 'bout me.... 
aku x nk la t owg ckp aku yg bukn2.... 
aku nk owg selese bkawan dgn aku... 
n yg pnting, hubby eppy...

well, skarang smue bjalan lncar.... 
hope sok, luse, tulat....smpai bile2, smue akn ok...amin...~
 
i'm eppy wif my familia....

luv them until i die...


aku nk story mory ckit time kitowg hangout last saturday....

it was fun...eppy together2...

tujuan: beli barang.....

lokasi: dpan uma, angsana, carrefour n lastly...tiram mart....











so cowie sis....













mcD's eskrem....nyum2..

Tiram Mart...


like father, like son n daughter...
hahahaha....kami sempoi...~
mam eskem....
aku banje...
n aku curik amik pic....
 
~THE END...~

Tuesday, October 12, 2010

~Ape..ape... Blur..B.L.U.R...~

hahahaha...sbenarnye x de pe pn..
aku dah pn slamat ade at uma...my sweet home...
n aku tcgtla bz...why??
hehee...my wed is coming lorrhh...
how come u dun know?? oppss...
so sorry...i dun mean 2 secret2 from u...juz becoz i'm waitin' the right time to tell 'bout me...
juz wait yaa....
well...seems like aku x dpt nk un9 cm salu...
mlas+byk keje+memacam ag excuse yg aku ade utk stay away from 0n9...
hahahaa.....~
now, aku blaja pkai shawl...hohohh...
lucky me...ok la...
p hubby x pnah puji pn..ish...
dear hubby: i'm waitin' something dats will make me smile.....
kamu sungguh jahat....sbb x komen ape2 pn psl perubahan sy...
x suke..x suke....huh...
now, its too late...
hahahaa.....

anyway, hubby dah dpt alek pc ye...
happy cgt...sbb dah de smangat nk 0n9 semule...
hihihih....
luv my hubby....
~THE END..~

Sunday, October 3, 2010

~TING TONG...~

mcm2 yg aku wat time aku at kL nie...
kdang2 pnat, p dlm mase yg same...aku eppy...
sbb dpt kenal family hubby dgn lebih rapat..
alhamdulillah...hihihihh... 




arie rbu, aku lepak at uma dgn shima(bkal adek ipar aku), ye ajar aku wat laksam..
1st time aku wat..agak kekok la...p bez..
bnde baru kn..
at jhor x de makanan nie... 


rabu mlm smpai jumaat mlm, hubby keje..
mmg byk missed plan aku...
nk jmpe fixx, lya, nad(apit)...
adeh...sume sngkot...
x pe2...aku leh trime..
hubby de ckp..
"kdang2 pe yg kite rncang, x smestinye dpt..kite wat slow2 k...insyaAllah...."
agpn t klau aku dah kawen, aku stay kL...ikot hubby..
takot t kang aku windu nk alek jhor plak...huhuhh....
nie la manusia, x penah ckup....aku la 2... 

arie khamis mlm, dpt la aku kuar jap...
even dpt tgk wyang je, p aku dah puas dah...
dpt gak kuar mlm..
juz tgk wyang je...citer THE HOLE...agak takot la...

btw, aku saje update blog nie...
time kaseh pd kwan2 aku, yg sudi jd follower blog aku...
yg byk support aku, wlaupn secare x langsung...
really appreciate it...
aku byk gak beli brang...at nilai 3, at mydin..
brang pe? tunggu,,,hahahaaa...
arie nie, ahad...last day aku at kL...
aku mghabeskn mase dpan lappy hubby...
de ag brang2 yg lum kmas..later-lah..~!!
my beloved mom dah cll td..
" bile nk alek?"
"sok kowt mak...hahaha..." aku suke meng'test' mak aku...
"sok? jgn lmbat2..."  
ish, de plak sore makcik at blakang...bebel... x bg aku alek lmbat...dah mak pn x bg... 
KECOH BTUL!!
"jgn nk ngengade alek sok..alek arie nie..."
"hihihh...ye la mak, owg dah beli tiket smlm ptang.. owg alek ptang nie...cm biase la..kul4 kang.."
"x de maknenye nk alek pg 2...msti alek ptang punye..."
"mesti la mak, takot terlepas bas kang..."
"ok la, mak nk wat jejemput nie..."
"ok mak..."

hahaha...seb bek ,mood mak ok..
rajen mak aku nk wat jejemput...mira dah alek...
ye cuti lame...cuti sem..
suke la mak, da de kwan at uma...
t aku plak alek... makin riuh la..
hubby pnah ckp...
"dah ade kwan(mira) at uma, mak bg la alek lmbat....."
"hahaha....2 la.. klau x mak boring..anak2 pompuan ye sume x de... dah ade mira, teman mak..ok la..."

ptotnye aku alek arie sbtu, p mak bg aku alek arie ahad,...
dpt la aku spend time dgn hubby....
mlm dpt la g uma bib n uma adeq...
p cdey gak..
sbb x dpt jmpe nad..
dah plan nk g dgn ye, nk g uma bib sesame...
p time nk grak g uma bib 2, dah lewat...
takot nk gnggu bkal mummy nie...cian...
cowie ye syg...akak x dpt nk calling2...
sumer kne rushing...x ckup nafas dibuatnye...
arie nie plak sbenarnye, shima ajak g sg.congkak...
faris nk wat BBQ...
p x dpt g plak...hubby dpt jmputan ke uma ex-boss ye...de open house...
ye suh aku g skali....pstu trus ye anta at bukit jalil....
*take a deep breath, u can do it...juz like before....
dun let him to see ur tears n know how u feels...be patient, he will be yours soon... 

ye, aku bsabar..
aku nk nikmati sepuas2nye zaman bujang nie..
hahahaa....

 ~THE END..~

Saturday, October 2, 2010

~A.L.A.N.G...~

aku mngucapkn syukur padaMu Ya Tuhan...
kerane mberi aku kesempatan utk bertemu sahabatku yg dulu pernah kehilangan jejak...
aku masih diberi kesempatan utk merasai kembali tali persahabatan yg terjalin dek MYSPACE...huhuhh...
aku x salahkn sesape dlm hal nie...
mgkin nie aturan yg telah ditentukan olehNya...
terima kaseh Ya Tuhanku, kerana semua nie telah mbuatkn perasaan bersalahku pd sahabatku kini telah menjauh....
Sesungguhnya kejadian yg berlaku pd manusia mngandungi maksudnye sndri...
aku sedikit sbanyak dpt terime semue nie...insyaAllah...

"along, alang rse pnggilan along nie..cume alang je yg pnggil kn?"
"a'ah alang... "
"along, pnggilan nie bukn kerane sahabat, kawan @ awek taw...nie sbb alang dah anggap kite nie adek bradek..." aku tersenyum..(terharu...)

"x kire cane pn, alang tetap nk dtg time along nikah t at jhor..."
"siyes ke alang nk dtg? jaoh la alang...." aku jd serba salah..takot mnyusahkn alang....
 "alang siyes nie...x nk terlepas detik2 sahabat alang nie nikah t...alang nk amik pic...khas utk along..."

~de ag yg kami borakkn...p biarlah hanye kami yg taw..termasuk hubby....n_n..
wlau pe pn, aku rse bertuah sbb dipertemukn aku dgnnya...

p/s: terima kaseh alang...sahabat along....harap persahabatan kite kekal smpai bile2...
x kn putus...

aku kenal ye pn scare x sngaje...hanye krane aku minat fotografi, aku dgn x malunye meng'add' owg yg aku rse berkebolehan dlm bidang 2...termasuk alang....dr ctu la aku rpat dgn alang....
alhamdulillah....


alang...
kerjaye sbagai seorang fotografer....




dlm byk2 pic, aku suke yg nie...nmpak drinye yg sebenar...SEMPOI...
hahahhaa...~

cowie alang, along amik pic tnpa kebenaran...huhuhh....
terima kaseh alangraphy......

~THE END...~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Doakn kami ye....:)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers